WordPress előnyök és hátrányok

A WordPress nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS azaz Content Management System). Népszerűségének töretlen növekedését elsősorban egyszerűségének köszönheti, no meg az évek alatt köré épített szolgáltatásoknak és a fantasztikus közösségnek. Nézzük kicsit részletesebben a legfőbb előnyöket, szembeállítva a legtöbbször kifogásolt gyengeségekkel, hátrányokkal! (Nyilván elsősorban felhasználói szemszögből vizsgáljuk a WordPress szoftvert, a technikai hátterét nem itt fogjuk boncolgatni.)
Soha többé nem szeretnél WordPress problémákról hallani?

WordPress előnyök

 • Felhasználóbarát – Talán ez a legfontosabb, „mindentvivő” szempont és ebben a WordPress valóban kimagaslóan jól teljesít. A rendszer „tanulási görbéje” rövid, még a technikailag képzetlen felhasználók számára is könnyen elsajátítható, kezelése – főleg a szükséges alapszinten – egyszerű.
 • Mobilbarát – A WordPress már régóta maximálisan mobileszközökre is optimalizált megoldás: adaptív admin felülete önmagában is teljesértékű, de önálló app is letölthető Android és iOS platformra egyaránt, természetesen az alaprendszerhez hasonlóan ingyenesen. Az alapértelmezett sablonok is reszponzívak, hibátlan megjelenítést biztosítva a legkülönfélébb felbontásokon és eszközökön.
 • Tárhelybarát – A WordPress a legendás „1 perces telepítő” metódusán túl gyakorlatilag a legolcsóbb, legegyszerűbb tárhelyeken is vígan elfut, persze itt is igaz, hogy a frissebb rendszerszoftvereket használó kiszolgáló infrastruktúrát ez a tartalomkezelő is meghálálja.
 • Moduláris rendszer – A WordPress funkcionalitása beépülő modulok, pluginek segítségével gyakorlatilag tetszőlegesen alakítható, bővíthető. A hivatalos gyűjtőhelyről jelen pillanatban is közel 38 000 ingyenes kiegészítő érhető el, az egyéb fejlesztők által kínált fizetős pluginek száma pedig szintén több ezer!
 • Keresőbarát – Már maga az alaprendszer is a nagy keresőszolgáltatások (Google, Bing) ajánlásait szem előtt tartva készült, így a vele készített weboldal későbbi rendszeres keresőoptimalizálási (SEO Search Engine Optimisation) folyamatához remek alapot nyújt. Ráadásul jobbnál jobb ingyenes SEO kiegészítőt is letölthetünk és telepíthetünk a WordPress hivatalos (és ingyenes) plugin gyűjteményéből.
 • E-commerce platform – Az elmúlt 2-3 évben több olyan plugin is készült a WordPress rendszerhez, melyekkel remekül használható, teljesértékű online áruházak kiszolgálására alkalmassá teszik a szoftvert. Közülük kettő (Easy Digital Downloads és a WooCommerce) nagyon rövid idő alatt hihetetlen népszerűségre tett szert, jelentős szeletet kihasítva az online kereskedelmi szoftverek piacából.
 • Óriási és aktív fejlesztői közösség – Szintén a WordPress sikerességének egyik kulcsa, hogy nagy és kifejezetten aktív közösséggel rendelkezik. Elsősorban nekik köszönhető, hogy a WordPress mára szinte minden elterjedtebb nyelven elérhető.
 • Cégóriás, vezető médium és celeb – Mind-mind megtalálható a legnagyobb, legismertebb felhasználók között. A teljesség igénye nélkül, alfabetikus rendben néhány: AMC (Walking Dead és Breaking Bad sorozatok ismerősek…?), MediaTemple, NYTimes, Rolling Stones, SlashGear, Sony Music, TechCrunch, és a többi.

Milyen WordPress karbantartás megoldásaink vannak?

WordPress hátrányok

 • Karbantartásigényes – A WordPress frissítési politikája és verziószámozása akár az előnyökhöz is bekerülhetett volna, ám a felhasználók döntő többsége ezt nevezei meg a szoftver legnagyobb hátrányának is. A gyakori, kisebb hibajavító frissítések („minor update”) mellett nagyjából 6 havonta érkezik egy-egy verziólépés („major upgrade”), amely nem feltétlenül jár egetrengető változásokkal, ám plugin kompatibilitási problémákat hozhat vagy épp a szépen kivitelezett dizájnunk hullik szét kicsit egy verzióváltást követően. Az automatikus rendszerfrissítés lehetőségével csak akkor érdemes élnünk, ha minden elemében módosítás nélküli plugineket és sablont használunk – ám még ekkor is lehetnek „anomáliák”, hiszen a legtöbb fejlesztő csak a core WordPress hivatalos megjelenését követően aktualizálja az általa gyártott plugint, sablont. A biztonságos és hibamentes WordPress honlap alapfeltétele a naprakész kód – ez tény.
 • Sebességproblémák – Alapvetően a WordPress rendszer egyszerű, nagyszerű és gyors – csak a legtöbben nem így használják, hanem pluginekkel telepakolva, ráadásul sokszor az alig 50 dollárért megvett csilivili sablon a motorháztető alatt valójában kaotikus kódhalmaz. Persze, „némi” munkával és körültekintő plugin- és sablonválasztással (és egy JÓ tárhelyen!) villámgyorssá tehető a WordPress is.
 • Nyílt forráskód – ezt is írhattuk volna az előnyökhöz is, hiszen „ingyen” letölthető az alapszoftver, amivel egy valóban hozzáértő akár saját maga is elkészítheti a számára szükséges weboldalt. Ugyanakkor ez a fajta ingyenesség azzal is jár, hogy – mivel bárki számára befektetés nélkül elérhető a WordPress – az éppen aktuális forráskód a rosszindulatú felhasználóknak is rendelkezésre áll. Egy egyedi fejlesztésű honlap vagy akár egy fizetős (kvázi „zárt”) rendszer használata ilyen szempontból kisebb biztonsági kockázatot rejt, mint egy nyílt forráskódú szoftver alkalmazása.
Professzionális WordPress karbantartás megoldások